Ett politiskt inlägg utan några barntankar alls...

Såg nyss ett inslag på nyheterna som spädde på min alltid så reserverade hållning mot den stora björnen i öst (Ryssland, alltså). Sedan tidigt 90- tal så är de ju ett demokratiskt kapitalistiskt land, eller, de utger sig för det i alla fall. Klivet ifrån planekonomi via chockkapitalism var en besk medicin och många i det forna Sovjet minns dagarna innan unionens upplösning som de glada dagarna.

Inslaget handlade om att en fabrik i en mindre stad hade fått stänga igen. Oligarken som antagligen hade gjort sig en hacka på fabriken då staten sålde ut den i samband med det ekonomisk paradigmskiftet fann det inte längre lönsamt att driva fabriken. De anställda var nu utan inkomst och protesterade utanför fabriksbyggnaden. Då landar en helikopter utan förvarning, ur kliver premiärminister Putin, med sig har han sitt entourage av fotografer och reportrar som dokumenterar allt han gör (givetvis i positiva ordalag). Han kallar samman ett möte på stående fot och fabriksledningen har bara att komma dit, så även oligarken i fråga. Inne på mötet dokumenterar pressen den handlingskraftiga premiärministern i sin roll som den lille arbetarens räddare. Med sig har den ledigt klädde ministern ett kontrakt som stipulerar att fabriken skall vara up and running inom tre månader annars annekterar staten fabriken. Putin satt vid mitten av det U-formade bordet i sin uppknäppta sportjacka och ställde en fråga, - varför har inte du skrivit på det här kontraktet? Innan svaret kom sa han - kom hit och skriv på nu. Så skedde och den som undertecknade kontraktet glömde i sin förnedring inför den samlade pressen att lämna tillbaka pennan. Putin påtalade detta och fick tillbaka pennan. Vidare fick dem veta att istället för att springa om kring som kackelackor så borde de agera. Oligarken som han kört med är för övrigt världens 9:onde rikaste man enligt Forbs.

Det läskiga är hur nära Sovjettakterna finns till hands för den gamle KGB:aren. Ryssland har på pappret iaf en marknadsekonomi samt en demokrati. Men vi skulle finna det avskyvärt om Reinfeldt dök upp på ett IKEA- varuhus och tvingade dit Kampard för att inför kamror tvinga honom att skriva på ett kontrakt som ger staten företaget om konjekturen inte vänder.

Tryggt att dem har känvapen också./Patrik, inte impad. 

Kommentarer
Postat av: M

Visa mig en politiker som inte försöker ge sken av att vara det som de antar att folk längtar efter - gärna inför ett antal kameror!

2009-06-10 @ 07:12:14
Postat av: Patrik

Visa mig en politiker som försöker göra just det SAMTIDIGT som han skrämmer skiten ur folket ifrån de etablerade demokratierna...JAa Mr:Putin.

2009-06-10 @ 10:16:46
URL: http://lyckligaparet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0