Vi finns till för att skrämma upp varandra.

Jag chattade lite med en annan mamma på nätet och vi diskuterade barns huvudform. Hon tyckte att man skulle vara jätteuppmärksam på hur skallformen på barnet såg ut för annars kunde det bli tvunget att bära nån form av specialhjälm om huvudformen deformerades. Det var så himla viktigt att låta barnen ligga lite på mage ibland, så att dom inte bara var i ryggläge. Dessutom skulle man se till att inte barnet bara belastade ena sidan av huvudet när det satt upp mot hårt underlag. Jag sa att jag tyckte att man visst kunde kontrollera nån gång ibland om man var orolig, men inte oroa sig i onödan och inte tvinga ungen till massa saker den inte skulle trivas med. Min unge trivs t ex inte på mage så då slipper hon ligga på mage. Det tyckte nätmamman var förfärligt! Jag var verkligen tvungen att börja lägga henne på mage nu! Dessutom använder vi ju inte kudde heller och det kunde visst deformera skallen jättemycket det med. Hon förmanade och förmanade ända tills jag frågade om det inte kunde gå jämt ut med att hon nästan aldrig låg på ryggen i vagn utan satt i en elastisk sjal som inte tryckte någonstans på huvudet? Och att dom flesta barn ju kan ligga i sina vagnar i timtal under dagarna, ungefär lika mycket som hon sitter i mitt knä eller bärs i sjal. Nätmamman avslutade chatten lite snabbt med att säga att hon inte visste så mycket om det där med sjalar eller bärselar och att hon därför inte ville lägga nån värdering i hur mycket det kunde påverka barnets skallutveckling. Men hon visste att värdera avsaknaden av kudde i sängen och ryggläge på barn. Hon har säkert en massa vettiga råd och rätt men är det inte lite väl mycket så att vi finns till för att skrämma upp varandra? Hade jag inte haft en så stark avision gentemot fenomenet utan varit lite mer osäker (som om det inte vore nog nu) hade jag säkert stormat ut och kontrollerat Isas skalle samt vänt henne på magen, bara för att vara på den säkra sidan. Nu skiter jag i det och hoppas att nätmamman inte rusat från chatten så fort för att slita upp sitt barn ur barnvagnen.

//Anna

Kommentarer
Postat av: Anna

Jaa du, var hon möjligen lite smått hispig den där nätmamman ;-)

Visst stämmer det att barnen kan få deformerade huvuden om dom BARA ligger på ex rygg, men det är ingen som helst risk för Isa eftersom hon verkar bo en hel del i famnen på både mamma och pappa.

Jag tror att barn som sover massor och som även när dom är vakna får ligga kvar i sängen/vagnen och inte få nån som helst närhet, stimulans etc har större risk att få "platta" huvuden.

Vi har haft 2-3 på mitt jobb faktiskt och dom barnen var såå understimulerade att dom varken kunde gå eller sitta vid 16/18 månaders ålder.

Vilket gör att jag drar slutsattsen att dom bara fått ligga i en hörna och typ växa på sig, innan dom får umgås med familjen..

Ah, hur lät det då?

Men du förstår hur jag menar ;-)

2009-08-23 @ 17:57:51
URL: http://annalexing.blogg.se/
Postat av: M

Har ingen talat om för den där nätmamman att små skallar är oerhört flexibla och att den växande hjärnan formar skallen från insidan mycket mer än någon kudde från utsidan?

2009-08-23 @ 18:35:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0