Darwin vs SAAB

Jag läser just nu Om arternas uppkomst. I förordet där gör de en jämförelse mellan de marknadsekonomiska funktionerna som Adam Smith drog upp på 1700- talet och det naturliga urvalet. Det är lite svårt att bortse ifrån detta då man ser till historien om SAAB som idag har tagit slut.

SAAB har alltid varit en udda fågel som aldrig riktigt har kommit upp i volym. Detta blev också deras fall, de var för specialiserade. Rent Darwinistiskt så är en högt specialiserad art väldigt känslig för yttre påverkan. Så när omvärlden/marknaden krävde bla större modellprogram och högre volymer så halkade SAAB efter. Det är inte GM's fel, inte heller kan staten beskyllas för ett privatägt bolags haveri. Det är deras eget fel, inte arbetarna, men väl de tidigare ledningarna och den kultur som har styrt företagets och produkternas utveckling. Det är Darwinism i dess renaste form./Patrik, till tonerna av ett skrikande barn.

Kommentarer
Postat av: M

Du har så rätt. Önskar dock då och då att även högt specialiserade arter fick överleva - de bidrar ofta på ett roligt sätt till mångfalden....

2009-12-19 @ 07:18:48
Postat av: Patrik

Tack du, mångfalld är ju trevligare!



Ha en skön vecka på Kanarieöarna nu...inte alls sotis:-(

2009-12-19 @ 07:27:24
URL: http://lyckligaparet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0